آموزش نحوه اضافه، فعال و غیر فعال کردن یک Repository با استفاده از DNF/YUM
برای نصب اپلیکیشن ها در سیستم لینوکس یا راه اندازی جدیدترین به روز رسانی ها باید مخزن سیستم عامل لینوکسی ما به یک پایگاه داده معتبر متصل شود. متخصصین ایفل با تکیه بر تجربه بالا در زمینه سیستم های لینوکس بر آن شدند که طی مقاله ای اقدام به ارائه معتبرترین مخازن در توزیع های مختلف لینوکسی نمایند.
بسیاری از ما لینوکس کارها بعضا از بسته مدیریت پکیج های YUM برای نصب کردن، پاک کردن و بروزرسانی پکیج ها روی سیستم های RPM Base خود همانند RHEL ، CentOS و... استفاده می نماییم.
توزیع های مختلف لینوکس اکثر نرم افزارهای خود را از Repository های توسعه داده شده و رسمی خود دریافت می نمایند. این توسعه دهنده های رسمی Repository شامل مقدار زیادی از نرم افزارها و اپلیکیشن های رایگان و Open Source می باشد که همواره در دسترس و قابل نصب هستند.
توزیع های RPM Base برخی پکیج ها را به علت برخی مسائل انحصاری و محدودیت ها در Repository های رسمی خود ارائه نمی دهد که این مورد باعث می شود که این توسعه دهنده Repository آخرین نسخه های Core Package ها را در هنگام نصب ارائه نکند و ثبات یا به اصطلاح Stability سیستم از بین برود.
برای رفع این موضوع ما نیازمند این هستیم که از دیگر Repository ها در کنار این Repository نیز استفاده نماییم. تعداد بسیار زیادی از Repository های Third Party مربوط به سیستم های RPM Base وجود دارد اما فقط برخی از این Repository ها برای نصب و استفاده توصیه می شود.
برای اضافه کردن دیگر Repository ها در سیستم های RPM Base همانند RHEL، CentOS، OEL، Fedora و ... باید به صورت زیر عمل نماییم:
در سیستم های Fedora با استفاده از کامند
“dnf config-manager [options] [section …]”
و در دیگر سیستم های RPM Base با استفاده از کامند
“yum-config-manager [options] [section …]”
چگونه لیست Repository های فعال را مشاهده نماییم؟
کافیست کامند زیر را اجرا نماییم تا تمام Repository های فعال روی سیستم خود را مشاهده کنیم.
برای CentOS – RHEL – OLE ها
برای سیستم Fedora
چگونه یک Repository جدید به سیستم اضافه نماییم؟
هر Repository معمولا یک فایل با پسوندrepo. توسعه می دهد.برای اضافه کردن برخی Repository ها به سیستم خود کامند زیر را با کاربر root اجرا نمایید. در این جا ما میخواهیم به عنوان نمونه EPEL Repository و IUS Community Repo را اضافه نماییم.
هیچ فایل repo. برای این Repository ها وجود ندارد اما ما با استفاده از روش زیر آنها را در سیستم خود نصب می نماییم.
برای EPEL Repository که برای سیستم CentOS بیشتر مورد استفاده قرار میگیرد از دستور زیر استفاده مینماییم.
و برای IUS Community Repo باید با استفاده از Bash Script زیر اقدام نماییم.
اما اگر فایل repo. را در اختیار دارید به راحتی با اجرا کامندهای زیر قادر به اضافه کردن Repository ها روی RHEL – CentOS – OEL هستید.
و برای سیستم های Fedora باید از کامند زیر برای اضافه کردن Repository بهره مند شوید.
حال اگر بعد از اضافه کردن Repository های یاد شده کامند yum repolist را مجددا اجرا نماییم دیگر Repository های نصب شده را هم مشاهده خواهیم کرد.
نکته مورد توجه این است که وقتی شما کامند yum repolist را اجرا میکنید، به صورت خودکار این کامند آخرین آپدیت ها را از Repository های خود دریافت کرده و Cache آن را روی سیستم Local قرار می دهد.
هر Repository شامل چندین کانال همانند Testing، Dev،Archive می باشد که این موارد را با رفتن به محل Repository خود بهتر متوجه خواهید شد.
چگونه یک Repository را در سیستم خود فعال نماییم؟
زمانی که شما یک Repository جدید به سیستم خود اضافه میکنید به صورت پیش فرض این Repository فعال است.در برخی مواقع اگر شما خواستید که repo های Testing یا Dev یا Archive را فعال نمایید با استفاده از کامند زیر قادر به انجام آن خواهید بود. همچنین ما با استفاده از این کامند قادر به فعال یا غیر فعال کردن یک Repository هستیم.
برای تایید این موضوع ما قصد داریم که epel-testing.repo را فعال نماییم.
حال کامند yum repolist را اجرا کنیم تا ببینیم این Repositiry فعال شده است یا خیر؟
اگر شما قصد دارید چندین Repository را به صورت همزمان فعال کنید از فرمت کامند زیر استفاده نمایید. این کامند Repositoryهای epel , epel-testing , ius را باهم فعال مینماید.
برای سیستم های Fedora به صورت زیر عمل مینماییم.
چگونه یک Repository را در سیستم خود غیرفعال نماییم؟
وقتی یک Repository نصب میشود به صورت پیشفرض فعال است.برای غیر فعال کردن یک Repository به صورت زیر عمل می نماییم. برای این موضوع ما repository های epel-testing.repo و ius.repo را غیر فعال می نماییم.
حال با استفاده از دستور yum repolist چک کنیم که آیا این Repository ها غیر فعال شده است یا خیر.
که می بینیم به درستی پاک شده اند.
همچنین ما میتوانیم برای جزئیات بیشتر از کامند زیر استفاده نماییم.
برای سیستم های Fedora از کامند زیر جهت فعال سازی Repository استفاده میشود.
همچنین یک راه دیگر برای فعال و یا غیرفعال کردن یک repository این است که فایل آن را به صورت دستی تغییر دهیم و برای فعال سازی مقدار enabled=0 را به enabled=1 تغییر دهیم و برای غیرفعال سازی بالعکس.به صورت شکل زیر.
از حالت غیر فعال:
به حالت فعال:
تهیه و تنظیم: مهندس حسین قربانی
جهت ارائه این مقاله لطفا نام ایفل به عنوان صاحب اثر ذکر شود.