VPN فقط فیلترشکن نیست
اکثر ما VPN را فقط به عنوان ابزار فیلترشکن میشناسیم. اما VPN کاربردهای دیگری هم دارد. در این مطلب و ویدیو به این کاربردها اشاره کردهایم.
VPN چیست و چگونه کار میکند؟
VPN که در کشور ما به عنوان ابزار فیلترشکن شناخته شده است در واقع مخفف Virtual Privet Network است.
در بستر اینترنت نمیتوانیم از امنیت اطلاعات و دادههای خود به طور کامل اطمینان داشته باشیم.
VPN یک تونل امن در یک شبکه به اصطلاح ناامن است. با استفاده از VPN میتوان اطلاعات حساس و مهم را در یک بستر امن، بدون شنود و استراق سمع توسط هکرها و مجرمان سایبری جابه جا کرد.
برای اینکه دادههای حساس به دست هکرها نیفتد، VPN این دادهها را بین رایانه مبدا و رایانه مقصد، با استفاده از پروتکلهای رمزنگاری مثل IPsec یا SSL رمزگذاری میکند.
مزیت رمزگذاری دادهها این است که اگر هکرها و مجرمان سایبری به دادهها دست پیدا کنند، امکان رمزگشایی آنها را ندارند.
کاربردهای VPN
با استفاده از VPN میتوان بین شعب یک سازمان، یک شبکه امن ایجاد کرد تا کاربران بتوانند با نهایت امنیت به اطلاعات شرکت خود که طبعا برای عموم و رقبا محرمانه است، دسترسی داشته باشند. به این VPN، VPN اینترانتی میگویند.
اگر با استفاده از VPN بین دو سازمان مختلف که قصد همکاری با یکدیگر را دارند، یک ارتباط امن ایجاد شود، این VPN یک VPN اکسترانتی خواهد بود.
بعد از همهگیری کووید 19 و گسترش فرهنگ دورکاری، استفاده دیگری از VPN هم متداول شد. با استفاده از شبکه مجازی VPN این امکان وجود دارد که کارمندان از هر نقطهای، حتی خارج از کشور، به اطلاعات سازمان خود دسترسی داشته باشند و در محیطی امن به انجام کارهایشان بپردازند.
استفاده بعدی از VPN استفاده از آن به عنوان ابزار تغییردهنده IP یا همان فیلترشکن خودمان است. برخی ابزارهای ضروری کسب و کارها توسط شرکتهای سازنده، برای برخی از کشورها مسدود شده است. با استفاده از VPN میتوان به سروری در کشورهای دیگر متصل شد و از IP آن کشور برای دسترسی به این ابزارها استفاده کرد.
آیا VPN صد درصد امن است؟
اکر سرویس VPN را خودمان راهاندازی کرده باشیم یا از سرویس دهنده معتبری آن را گرفته باشیم تا حد خوبی میتوان به امنیت آن امیدوار بود.
اما فراموش نکنید که هیچ امنیت صد درصدی در شبکه و وب وجود ندارد. پس همواره نکات امنیتی را رعایت کنید.